Att ta vara på tillfället

Den sista delen av Harry Potter–serien har gått från hand till hand i familjen i sommar. Intensiva samtal om hur den uppenbart kristna symboliken i bokserien ska förstås har avbrutits av ilskna utbrott från den som haft oturen att komma senare i turordningen att läsa: ”Tala inte om hur det går!” De sju delarna lär ha sålt över 300 miljoner exemplar hittills. Det är inte utan att man undrar hur det känns för de stora brittiska förlagen som tackade nej till J.K. Rowlings debutverk. Istället grep det lilla förlaget Bloomsbury tillfället i flykten och tackade ja.

 

Ett annat ”kap” ur bokfloden som erbjudits under sommarens konferenser var Marcus Förlagets utgivning av slimline bibeln, en helbibel som med pärmar bara är 15 mm tjock. Alla ville ha den, den har sålt i stora upplagor och jag såg på förlagets hemsida att den har tagit tillfälligt slut i vissa färger. Libris Förlaget lär ha tackat nej till att ge ut den. Och missade tillfället.

 

Det verkar som det är långt värre att missa ett tillfälle än att aldrig ha fått det. Den mänskliga erfarenheten återkommer till det gång på gång i litteraturen. Horatius skrev i Oden sina bekanta ord Carpe diem, grip dagen. Den engelske skalden Robert Herricks skrev ‘Gather ye rosebuds while ye may’ i sin dikt To the Virgins, to Make Much of Time (1648). Ett gammalt engelskt ordspråk varnar ’Tillfället knackar inte två gånger’. Mer än det man gjort, kan man komma att ångra det man aldrig gjorde.

 

Att missa ett tillfälle i politiken kan vara långt mer ödesdigert än att missa utgivningen av en bok. I sommar har vi följt det palestinska folkets fortsatta lidande under sina usla ledare, nu i uppdelningen av Gazaremsan under Hamas och Västbanken under Fatah. Det hade inte behövt vara så. I juli 2000 under toppmötet i Camp David erbjöd den israeliske ledaren Ehud Barak Yasser Arafat att erkänna 94 procent av Gaza och Västbanken som en palestinsk stat. De resterande 6 procenten skulle komma efter ytterligare förhandlingar. Men Yasser Arafat sa nej.  ”De missar aldrig ett tillfälle att missa ett tillfälle” som Abba Eban sa redan 1973 om de palestinska ledarna.

 

På det personliga planet är jag glad att jag inte missade tillfället att ta ut föräldraledighet när barnen var små. Mycket kan tas igen i efterhand, men inte tillfället att se sina barn växa upp. Barn går inte i repris. Att få lägga sina barn, prata igenom dagen, berätta sagor och be aftonbönen hör till det dyrbaraste i livet.

 

”Tag väl i akt vart lägligt tillfälle” manar oss Paulus, och bibeln är tydlig på att det dyrbaraste i livet måste gripas i flykten, måste väljas aktivt. ”Så må du då välja livet, för att du och dina efterkommande må leva” uppmanade Mose Israels folk. Det berättas inte ofta att Jesus grät, men Lukas nämner faktiskt att han grät just över dem som avvisade honom och missade tillfället.

 

Mer än det man gjort, kan man komma att ångra det man aldrig gjorde.

 

Artikeln var puplicerad i Världen idag 2007-09-05

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: