Gud är bra för hälsan

En notis på Svenska Dagbladets Idag-sida 2009-01-07 meddelar: ”Religiösa människor har mer självdisciplin än icke troende och är därför mer framgångsrika i livet, hävdar en amerikansk psykolog i en ny studie. Professor Michael McCullough vid universitetet i Miami har gått igenom 80 år av forskning i ämnet och kommit fram till att troende generellt är bättre på att nå långsiktiga mål, de är friskare och lever längre, lyckas bättre i skolan och missbrukar i mindre utsträckning än andra. Och det är religionens disciplinerande regler om hur man bör leva sitt liv som ligger bakom detta.”

 

Av professor McCulloughs pressmeddelande på universitetets hemsida framgår att hans slutsatser bygger på 80 års forskning med exempel från hela världen. Forskningsrapporten, som sammanfattar den forskning som finns på området, kommer att publiceras i januarinumret av Psychological Bulletin, och har alltså kommit fram till att troende generellt är bättre på att nå långsiktiga mål, är friskare, mindre deprimerade och lever längre, lyckas bättre i skolan, är mindre kriminella och missbrukar i mindre utsträckning än andra.

 

blodtryck stetoskop Det har länge varit känt att de som går regelbundet i kyrkan och har en kristen tro har bättre hälsa och lever längre, se till exempel ScienceDaily 1999-05-17 som bland många studier rapporterar om sociologiprofessorn Rogers forskning vid University of Colorado at Boulder och som publicerats i majnumret 1999 av tidskriften Demography.

 

Det har presenterats många olika förslag till att troende är friskare, lever längre och lyckligare och drabbas mindre av depression och missbruk. Somliga forskare har pekat på vinster med en hälsosam livsstil, andra på tillfredsställelsen av att ha funnit mening med sitt liv, eller upplevelsen av att vara älskad av Gud. Professor McCullough presenterar en ny förklaringsmodell: att religiösa människor har mer självdisciplin än icke troende och därför är mer framgångsrika i livet.

 Vad nu alla dessa vinster kan bero på står det dock klart att en kristen tro inte är skadlig att ge sina barn, inte är en krycka för svaga människor i en utsatt livssituation, att en religiös fostran och bakgrund inte är en nackdel eller berövar människor livskvalitet. Tvärtom, vi mår bra av att vara troende, och sämre av att vara ateister.

One Response to Gud är bra för hälsan

  1. Daniel skriver:

    Man kan läsa mer om detta på wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Happiness#Correlation_with_religious_involvement

    Att religösa är gladare och mindre stressade stöds av hundratals studier i USA, men problemet är att det handlar om just USA. Här i norra Europa ser samhället lite annorlunda ut, och på det hela taget är svenskarna lyckligare än amerikanarna.

    Den här typen av kunskap är förstås mycket intressant, men man bör inte dra för stora växlar av den. Det finns andra positiva värden som ateister lyfter fram, de tycker t.ex sig ha bevis för att de har högre IQ än religösa (om nu det är positivt). Hur som helst gäller det att inte hamna i en pseudodiskussion, det absolut viktigaste med religion är ju hur den korrelerar med sanningen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: