EU stärker Sveriges roll i världen

EU-samarbetet har förvisso många brister, men också omistliga fördelar. Den viktigaste vinsten är sannolikt att EU så tydligt gett fred i Europa. Efter andra världskrigets slut stod fred i Europa i fokus och det är just vad EU är – ett fredsprojekt. Mycket har hänt sedan EU bildades 1957 och Kalla kriget fick sitt slut i början av 1990-talet. Östutvidgningen av unionen och det nya Lissabonfördraget visar att utvecklingen i Europa saknar motsvarighet i andra delar av världen. Ingen annanstans har olika länders ekonomi och lagstiftning vävts samman som i Europa. I arbetet med att sprida demokratiska ideal och ge stöd till unga demokratier har unionen successivt utvidgats. Under 1980-talet gällde det Grekland, Spanien och Portugal, under inledningen av 2000-talet gällde det länder som lidit under kommunistiskt förtryck. I konfliktområden som Nordirland och norra Spanien har EU-samarbetet bidragit till att avväpna konflikterna.

 

Utvidgningsprocessen är EU:s största framgång. Genom att erbjuda länder medlemskap, och ge stöd på vägen dit för att uppnå kraven, har EU hjälpt en rad länder att gå från diktaturer till öppna demokratier. Utvidgningen har också visat sig vara EU:s effektivaste redskap för att främja säkerhet och stabilitet i vår del av världen. Skyddet av mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, frihet och tolerans är några av europasamarbetets grundvärderingar.

 eu-ett-fredsprojekt

Fred i Europa är första prioritet för oss som bor i Europa, men EU ska också principfast och slagkraftigt hävda fred och frihet, trygghet och rättvisa i hela världen. Inom flera områden måste nationalstaterna inom EU agera gemensamt och kraftfullt, för att världen ska kunna bli tryggare och säkrare för oss alla på den globala arenan. I vår del av världen är därför EU den gemenskap och maktfaktor som gör oss mest handlingskraftiga globalt och regionalt i Europa, och som vi bör använda.

 

Respekt för mänskliga rättigheter och grundläggande friheter är en förutsättning för fred och stabilitet i alla samhällen. Som en global aktör har EU ett särskilt ansvar att främja och skydda de mänskliga rättigheterna. Dessa krav ställer vi kristdemokrater på alla nya medlemsländer och naturligtvis också på EU:s eget agerande i vår omvärld. Genom att erbjuda samarbete och medlemskap kan EU ställa omfattande krav på ansökarländer, bland annat i fråga om respekt för mänskliga rättigheter, skydd för minoriteter, miljöåtgärder, gränstvister och förstås även ekonomiska reformer. Jag har på vid flera samtal med den turkiska regeringen sett hur viktig deras ansökan om medlemskap till EU varit för att påskynda demokratisering och införandet av mänskliga rättigheter I Turkiet.

 

Det är därför jag som kristdemokrat vill vara tydlig med att utvidgningen av EU bör fortsätta. Jag menar inte att man i dagsläget ska fastställa var gränserna för EU:s utvidgning ska dras. Den värdemässiga samhörigheten får avgöra vilka europeiska länder som blir medlemmar. Inom den närmaste tioårsperioden kommer EU:s medlemsantal sannolikt att öka ytterligare, och unionens gränser i öst och sydöst kommer att flyttas närmare potentiella konfliktområden. Nästa steg är integrering av länder i före detta Jugoslavien som bara för några få år sedan var skådeplatsen för vidriga grymheter och krigshandlingar. Ett medlemskap skulle gynna deras och därmed hela Europas säkerhet. Med ett större EU som står upp för skyddet av mänsklig värdighet, mänskliga rättigheter, frihet och tolerans ger oss inte bara ett tryggare EU utan också en tryggare värld.

 

Tuve Skånberg

Kandidat för Kristdemokraterna i Europaparlamentsvalet den 7 juni

 

Artikeln var publicerad i Skånska Dagbladet 2009-04-05

One Response to EU stärker Sveriges roll i världen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: