Låt oss gå och rösta redan 20 maj!

Det kommer rapporter om att EU-valet 7 juni kommer att få rekordlågt deltagande.

 

”64 procent av väljarna i Sveriges Radios undersökning svarar att de är helt eller ganska ointresserade av valet.

48 procent säger att de tänker rösta i valet. Även det tyder på ett lågt valdeltagande. Det är nämligen exakt lika många som sade inför det förra EU-valet 2004 att de skulle rösta. Sedan blev deltagandet under 40 procent och betraktades som en katastrof av många politiker och statsvetare.”

 

Även statistik från SCB bekräftar det väntade dåliga valdeltagandet. Hälften av svenskarna tänker gå och rösta vid Europaparlamentsvalet den 7 juni. En fjärdedel säger att de inte ska rösta och en fjärdedel vet inte.

Enligt SCB säger 49,3 procent av svenskarna att de ska rösta i 2009 års Europaparlamentsval. 26,8 procent har bestämt sig för att inte rösta och 23,9 procent vet inte om de ska lämna sin röst.

 

Valdeltagandet vid valen till Europaparlamentet har minskat stadigt sedan de första valen hölls år 1979. Valdeltagandet har legat på ungefär 40 procent vid samtliga svenska val till Europaparlamentet. Prognosen inför årets val tyder på fortsatt lågt valdeltagande.

 

Prognosen är oroväckande. Att rösta är en medborgerlig skyldighet och möjlighet, det är vår demokratiska plikt och rättighet att få rösta om vem som ska föra vår talan och representera våra värderingar i politiska församlingar. Om inte du röstar, får någon annans röst och värderingar dubbel tyngd i valet.

 

Jag har fått förtroendet att stå på femte plats på Kristdemokraternas valsedel till Europaparlamentet, och jag vill göra mitt bästa för att de som har samma värdegrund som jag ska gå och rösta i valet. Får jag väljarnas personkryss och förtroende i valet och verkligen skulle bli invald till Europaparlamentet i Bryssel känns det oerhört angeläget att valdeltagandet och antalet röster var stort. Det ger legitimitet och mandat att stå upp för värderingarna i EU-parlamentet.

 

Det går att förtidsrösta redan 20 maj – låt oss gå och göra det!

 

BHUTAN-POLITICS-VOTE

En bild från det första demokratiska valet i Bhutan år 2007. Andra har fått kämpa för demokratin – vi får inte ta den för given!

2 Responses to Låt oss gå och rösta redan 20 maj!

  1. Gunnel Larsson skriver:

    Tuve du har som vanligt skrivit en mycket medryckande och behövlig artikel i ett aktuellt ämne! Dina ord får mig att tänka på när jag såg Desmond Tutu då han för första gången fick rösta i sitt eget hemland. Han tog ett glädjesprång och slog ihop klackarna i luften över denna medborgerliga möjlighet/rättighet/skyldighet och inte minst glädjefyllda jämlikhet som han upplevde och som det är, för oss som har den!!!
    Gå in och se Desmond Tutu själv lyriskt berätta om detta ögonblick på youtube http://www.youtube.com/watch?v=KT-ImiYEL1s

  2. Gunnel Larsson skriver:

    För upplysning så tänker jag definitivt rösta på dig Tuve och sprida det till många! Jag gillar din stil och ditt engagemang i viktiga frågor, min vän!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: