Alkohol är inte vilken vara som helst

Rätten att föra varor och tjänster över gränserna är en av EU:s grundpelare. Men alkohol är inte vilken vara som helst eftersom dess skador är så stora. Bara i Sverige växer nästan 400 000 barn upp i miljöer där det dricks för mycket alkohol. En femtedel av vårdbudgeten går till alkoholrelaterade sjukdomar. Europa har den högsta alkoholkonsumtionen per invånare i världen. I Sverige visar en undersökning från Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning att den totala konsumtionen av alkohol per person som är 15 år och äldre år 2007 var 9,8 liter ren alkohol.  Jämfört med senare delen av 1990-talet dricker vi ungefär 2,5 liter mer nu än då. Ökningen beror på många saker men en stor del av förklaringen går att härleda till de ökade införselkvoterna som infördes 2004. De nya reglerna innebär att en privatperson i princip kan ta med sig obegränsat med alkohol till Sverige. Detta har lett inte bara till ökad tillgång på alkohol för den som importerar utan också till ökad tillgång för barn och ungdomar som på så sätt kan få tag på alkohol vid vilken tid som helst. Kristdemokraterna anser därför att alkoholpolitiken måste få större utrymme i det europapolitiska samarbetet.

ungdomar drickerAllt är inte nattsvart. Inom EU håller en attitydförändring på att ske. Vi kan se att flera länder i Sydeuropa skärpt lagarna kring rattfylleri och åldersgränser för inköp av alkohol. I Frankrike skrivs varningstexter till gravida och i en del östeuropeiska länder har skatten på alkohol höjts. Dessa tecken på att fler och fler inser att alkohol inte är vilken vara som helst gör att Sverige med ännu större kraft kan driva frågan om en restriktiv alkoholpolitik i EU. De överlägset mest effektiva sätten att begränsa skadorna som kommer av alkoholen är genom pris och tillgänglighet. Kristdemokraterna anser därför att den mängd alkohol som får föras över gränserna är orimlig och måste sänkas till den nivå vi hade innan vi gick med i EU. Olovlig handel med importerad alkohol är ett stort problem. Den vidareförsäljning som sker till barn och ungdomar måste motverkas och lyckade försök har genomförts av polisen. Arbetet med att ta fast langare måste ha hög prioritet. Jag tycker det är rimligt att man själv ska kunna bära den alkohol som man tar med över gränsen, alltså i ett par plastkassar snarare än i en lätt lastbil. Jag och Kristdemokraterna lovar att göra vad vi kan för att begränsa alkoholens skador i Europa.

Tuve Skånberg, kandidat till Europaparlamentet, riksdagsman 1991-2006

Artikeln var publicerad i Norra Skåne 2009-05-25

Annons

2 Responses to Alkohol är inte vilken vara som helst

 1. Gunnel Larsson skriver:

  Håller fullständigt med Tuve Skånberg i detta!

  För den som inte har problem med spriten borde det rimligen kunna vara en solidarisk handling att ta stegen till Systembolaget när man vill ha något i alkoholväg.
  För den som har problem så blir inte saken mindre om alkoholen är lättillgänglig.
  Jag gillar chokolad men vill inte äta allt för stora mängder för att inte gå upp i vikt och det känns som en snitslad bana för mig när jag har gått igenom affären där det ena frestande erbjudandet efter det andra ”ropar” åt mig att köpa! Väl att inte jag har alkoholproblem och flaskorna står på ett liknande sätt!

  För alla barn och ungdomars skull måste vi vuxna ta ansvar och vara föredöme. Vem vill känna efteråt att barnen blev alkoholister pga ens eget exempel?
  Vem vill vakna bakfull och minnas att man gjorde det man inte borde? Jag har provat det sista för länge sedan och är glad att jag klarade det utan att ta mer skada än vad jag gjorde!
  Hur många våldtäckter, slagsmål, mord, kvinno/barn-misshandel sker pga alkohol?
  Jag missunnar inte någon ett glas vin till maten, det är inte det det handlar om.
  Jag har redan röstat på Tuve Skånberg, 5 namnet på kd’s lista till EU. Du hjälper ingen genom att stanna hemma från röstlokalen, vad du än må tycka om EU.

  Leta upp din röstsedel och använd din medborgerliga rättighet att vara med och påverka framtiden!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: