Vad är Kristdemokraterna bra för?

Kristdemokraterna har historiskt haft svårt att hävda sig i opinionsmätningar mellan valen; särskilt i regeringsställning, 1991-94 och 2006-10. Dalarna ligger mellan valen och topparna på valdagen, likt en telefontråd mellan stolparna. Sedan valet 2006 har KD fått färre än 4 procent av rösterna i 28 av Demoskops 46 mätningar, så också i den senaste. Skulle KD lämna riksdagen så lämnar Alliansen över regeringsmakten till den rödgröna oppositionen med Mona Sahlin som statsminister, Thomas Östros som finansminister och Lars Ohly som minister.

Det är illa nog, men vad skulle försvinna från regering och riksdag om olyckan var framme och KD inte kom över 4 procentsspärren? Förutom socialpolitiken, äldreomsorgen och ett etiskt perspektiv skulle särskilt familjepolitiken drabbas. Kristdemokraterna har i årtionden kämpat för rättvisa inom barnomsorgen och möjligheten att själv få välja vem som ska vårda och fostra barnen – föräldrarna, närstående eller dagis. Under den borgerliga regeringen 1991-94 lyckades Kristdemokraterna få igenom ett generellt vårdnadsbidrag för barn mellan ett och tre år på 2 000 kr i månaden. 70 procent av alla småbarnsföräldrar valde 1994 att utnyttja vårdnadsbidraget, trots att beloppet var litet. Man kan jämföra med att en dagisplats subventioneras med över 10 000 kr per månad och barn. Socialdemokraterna avskaffade vårdnadsbidraget direkt efter maktskiftet 1994. Under den borgerliga regeringen 2006-10 har Kristdemokraterna lyckats förhandla fram att införa ett kommunalt vårdnadsbidrag, i kraft från 1 juli 2008. Denna gång har beloppet ökat till 3 000 kr per månad och barn. Detta vårdnadsbidrag erbjuder nu en tredjedel av landets alla kommuner, där den politiska majoriteten så beslutar.

En bred majoritet av väljarna står bakom valfrihet i barnomsorgen och vårdnadsbidrag. 81 procent vill ha kvar vårdnadsbidraget eller utveckla det enligt en SIFO-undersökning i april i år. Inför valet 2010 lovar vi kristdemokrater att kämpa för att vårdnadsbidraget utökas till att finnas tillgängligt i alla kommuner i landet och att beloppet ökar till 6 000 kr per månad och barn. Det är viktigt steg i riktning mot att göra familjerna självstyrande, och ett skäl så gott som något att ge Kristdemokraterna förnyat mandat i riksdag och regering.

Tuve Skånberg, riksdagsledamot (KD) 1991-2006, kandidat till riksdagen i valet 2010

Artikeln var publicerad i Newsmill 2010-06-24, Borås Tidning 2010-06-30, VLT 2010-06-30, Hallands Nyheter 2010-07-01, Hemmets Vän 2010-07-01, Motala & Vadstena Tidning 2010-07-02, Sundsvalls Tidning 2010-07-12,  Norrköpings Tidningar 2010-07-14,  Piteå-tidningen 2010-07-30, Kristianstadsbladet 2010-08-23

Annonser

3 Responses to Vad är Kristdemokraterna bra för?

 1. Bo C Pettersson skriver:

  Kristdemokraternas närvaro är viktig oxå eftersom partiet är det enda i riksdagen som är i närheten av att representera värdekonservatismen som politisk ideologi. Att den ideologin företräds i Sverige är jätteviktigt!

  Synd bara att partiledare Hägglund värjer sig för den partibeteckningen. Han befarar att väljarna kommer att likställa den med bakåtsträvan men där tror jag att han har fel.

  Beträffande vårdnadsbidraget vill jag å min förenings vägnar (Barnens Rätt Till Föräldrarnas Tid, http://www.barnensratt.se) tacka Kd för draghjälpen men oxå säga att bidraget är helt otillräckligt som lösning å ”dagistvånget” som politiskt skapat problem.

  Bättre vore ”familjebeskattning” alltså att familjen blev skattesubjekt (inte som nu: de två föräldrarna var för sig), kombinerat med avdrag å skatten för försörjningsbörda & barnomsorgskostnader – mot att barnomsorgen utdebiteras till den självkostnad som råkar vara norm för offentliga tjänster.

  Det skulle kraftigt förbättra välståndet, förvärvssysselsättningen, föräldrarnas valfrihet, barnens välmåga och sammanhållningen i familjerna (d v s minska antalet skilsmässor & antalet enförälderfamiljer), samtliga effekter positiva konsekvenser som Sverige så väl behöver!

 2. […] Utökat vårdnadsbidrag för en god familjepolitik […]

 3. […] Utökat vårdnadsbidrag för en god familjepolitik […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: