Utan bin är människan utrotningshotad

I tidningen Kristdemokraten 2010-09-03 intervjuar Maria Wilhelmson mig och Bo Herou, Tomelilla om vårt politiska engagemang för biodlingen och mot GMO (genetiskt modifierad gröda).

Vi saxar ur artikeln:

Utan bin hotas vår mänskliga existens. Vi är helt beroende av att bin (och humlor) flyger runt och hjälper till med pollineringen, alltså befruktningen, av växterna.

86 procent av växterna som odlas i Europa är beroende av binas pollinering. Men bina lever farligt i det moderna förändrade skogs- och jordbruket. Och även av klimatförändringen. Kvalster är ett hot mot bina och tros ligga bakom att hälften av Skånes bin har dött för många biodlare under senare års vintrar.

Det finns, eller har funnits 250 olika arter vildbin. De flesta är utrotningshotade.

GMO-modifieringen av växter är en del av hotet mot bins existens. GMO står för Genetiskt modifierad organism. Det finns försök med sådan genmodifiering i Sverige, av bland annat majs, äpplen och raps. På rapsfälten hämtar bin mycket av sin nektar som de sedan omvandlar till honung.

Med GMO skapar man växter som är resistenta – men som kan vara bärare av ­bekämpningsmedlet glyfosat (Round up är varumärket) och som alltså skadar bin och andra insekter.

Man har inte kunnat visa att GMO-manipulerade växter och spannmål skadar människor direkt, men det kan alltså leda till att bin dör. Kritikerna mot GMO menar dock att det inte är tillräckligt utrett hur gen­modifieringen påverkar människan.

EU har uppmärksammat problemet och har skapat direktiv som säger att man inte får ha GMO-manipulerad gröda närmre än 200–300 meter från icke-manipulerad av samma sort, för att det inte ska spridas.

Men ett bi flyger fritt och kan hämta nektar som innehåller insektsgift tre kilometer ifrån kupan. På så vis kan bina hjälpa till med spridningen från GMO-raps till icke genmanipulerad majs.

Bo Herou är kristdemokrat och fritidsbiodlare i Skåne. Han har 20 bisamhällen och berättar att ett bisamhälle kan bestå av uppemot 70000 bin. Tillsammans med kristdemokraten Tuve Skånberg, Skillinge, tidigare riksdagsledamot, har han engagerat sig i problemet med de utrotningshotade bina och spridningen av GMO.

Tuve Skånberg lämnade riksdagen för arbete utomlands efter 15 år men är nu tillbaka och kandiderar på plats två på Skåne norra och östras valsedel. Under sin tid i riksdagen motionerade han i GMO-frågan och kommer att arbeta för ökad ”försiktighet” om han kommer in i riksdagen igen.

Bo Herou och Tuve Skånberg vill att Sverige ska ha hårdare regler än de EU-parlamentet föreskriver. De vill att man ska gå efter en försiktighetsprincip och ha ett avstånd på fem kilometer mellan GMO-odlingar och icke-genmodifierade.

Skåne är ett jordbrukslandskap och helt beroende av bin.

– Utan bin blir det inga äpplen på Österlen, säger Bo Herou.

– I Kiruna överlever inga bin, det är därför det inte finns några äppelodlingar där, säger han också.

– Bina gör ett nödvändigt arbete med pollinering. Honungsproduktionen är bara en biprodukt.

Bo Herou ser själv hur bina hotas och hur binäringen förändras. I år fick han mest, och godast, honung när han hade sina kupor placerade hemma på gården i samhället Tomelilla. Runt omkring finns villor med trädgårdsväxter av olika slag. Här har bina hittat mycket nektar i år. Det blev bättre utdelning än när kuporna stod på rapsfälten.

I Kina tvingas människor i vissa områden i dag att utföra binas jobb.

Om vi inte tar hotet mot binas exis­tens på största allvar kan situationen bli densamma här i Sverige snart, varnar Tuve Skånberg och Bo Herou.

Artikeln var publicerad i Kristdemokraten 2010-09-03

Annons

4 Responses to Utan bin är människan utrotningshotad

 1. […] Utan bin är människan utrotningshotad […]

 2. […] Utan bin är människan utrotningshotad […]

 3. Ron van Mierlo skriver:

  Hej,

  Jag är en hobbybiodlare med idag 8 samhällen på tomten hemma (nära Upphärad).
  Genetiskt modifierade organismer går i min åsikt emot vad Gud skapade och viste skulle vara bäst för oss. Vi människor har bara en kort livslängd och kan inte börja och se eller förstå vilka konsekvenser vissa av våra kortsiktiga ändringar kommer att ha i längden på den perfekta designen som Gud en gång skapade åt oss.
  En mångfald av djur i havet och på landet, insekter, växter, träd, mikroorganismen, bakterier, allt det har varit i en perfekt balans en gång men kommer mer och mer att fördärvas av oss människor som tror att vi med vår enkla vishet kan förbättra Guds perekta design.
  I min åsikt borde GMO förbjudas helt, fundera exempelvis på följande:
  Gällande genetiskt modifierade organismer så tror jag att nästan alla som är beredda att undersöka ämnet lite grann snabbt kommer att förstå vilka det är som vinner stor på att välja den här vägen och vilka som förlorar. Den som vinner mycket är kemiska industrin som pushar och tillverkar genetiskt ”manipulerad” säd (för att nämna en produkt). Det produceras inte för att hjälpa till att förbättra skörden för några olyckliga fattiga människor någonstans i världen utan det har som främsta ändamål att skapa ett beroende av kemiska industrin som därmed försäkrar sig av fortsatt stora inkomster.
  Långsiktigt förlorar hela världen på alla GMO produkter som kemiska industrin producerar. Det är förorening av allra högsta grad som helt medveten dumpas på vår jord! GMO är en direkt fara för mångfalden i naturen som finns idag! Det går inte att skydda övriga jorden heller genom att skapa vissa avstånd mellan GMO-odlingar och övriga odlingar, det GMO material förs lika lätt vidare. Vi biodlare skulle framförallt veta detta med vetenskapen hur ett litet kvalster som en gång i tiden endast fanns i Indien lyckades sprida sig över hela världen och nu angriper bisamhällen. GMO material sprids av många insekter och alla levande djur och till och med vi människor tar det med i våra kläder och bär det med oss via våra transportmedel. Inget avstånd är stort nog för att skydda övriga jorden från GMO utan det måste stoppas vid källan, vid industrin med andra ord!
  Föreslagna 5kilometer avstånd mellan odlingarna är ett köttben bara och i praktiken värdelös som skyddsåtgärd.
  Ron van Mierlo

 4. Min granne i Jukkas, Sölve Anderzén, hade bin när jag var barn och även andra hade bin och honung.Jukkas är ju varmare än Kiruna, men ligger ändå i kommunen och inga äppelträd finns det i byn. Här i Kalix finns flera biodlare, men vad jag vet inte heller några äppelodlingar. Jag tror snarare att äppelträden behöver en längre växtsäsong än vi har här uppe. Men de ekotjänster bina gör oss ska vi förstås inte underskatta för den skull. Vi vill ju ha hjortron och åkerbär, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: