Äldres rätt till livskvalitet

Denna sommar kommer att gå till historien som den varmaste och soligaste på 150 år. Inte på generationer har vi kunnat glädja oss åt en så underbar sommar. Men inte för alla – många äldre i äldreomsorgen har inte kunnat komma ut en enda dag. Medan fångar på landets fängelser har rätt till en timmes frisk luft varje dag, har inte våra äldre rätt till en minut. Churchill sa 1910 i underhuset: ”Hur samhället behandlar brott och brottslingar är ett av de mest tillförlitliga sätten att pröva hur civiliserat ett land är.” Det bör gälla våra äldre i än högre grad.

Våra äldre behöver en värdighetsgaranti som garanterar rätt att få komma ut varje dag, liksom att inte behöva ligga i sin egen avföring lång tid. De äldre behöver garanteras rätt att ha mer än en maträtt att välja på. Tre av fyra äldreboenden erbjuder bara en rätt idag, och maten är det mest väsentliga för att de äldre ska uppleva livskvalitet visar undersökningar. Det är också ovärdigt att skilja makar åt på äldreboende. Vill de, så måste de kunna få dela slutet av livet tillsammans, så som de delat de yrkesverksamma åren.

I en äldregaranti måste rätt till smärtlindring finnas med och rätten till läkare och vårdpersonal med geriatrisk kompetens, kompetens om just åldrandets sjukdomar.

Kristdemokraterna kräver också en akutgaranti att ingen, inte heller de äldre, ska behöva vänta längre än fyra timmar på en akutmottagning.

Mycket har blivit bättre för de äldre under alliansregeringen, det är sant. Det har skett kvalitetshöjningar inom vård och omsorg, vi har nu fritt val i äldreomsorgen, tillsynsansvaret har överförts till Socialstyrelsen, och kommunens ansvar att erbjuda stöd till anhörigvårdarna har skärpts. Men det räcker inte.

Skatten har sänkts tre gånger för pensionärerna under mandatperioden – men det har ätits upp av lågkonjunkturen. Det är därför nödvändigt att sänka skatten ytterligare för pensionärerna, vilket också kristdemokraterna går till val på.

Vi måste ge mer resurser och garantier om en bättre omsorg och vård för de äldre.  Idag är det våra föräldrars generation, imorgon är det vi själva.

Tuve Skånberg, riksdagsman (KD) 1991-2006, riksdagskandidat i valet 2010

Artikeln var publicerad i Barometern 2010-08-11, Sundsvalls tidning 2010-08-13, Piteå Tidningen 2010-08-27, Sändaren nr 16 2010

5 Responses to Äldres rätt till livskvalitet

 1. Boman skriver:

  Det låter bra! Tyvärr kan vi inte få det förrän personalen som arbetar i verksamheterna har fått en spark där det känns. De fåtal som bryr sig, engagerar sig, sliter ut sig i förtid och går under. De flesta ser fikarasterna och rökpauserna som viktigare än att de boende får mat eller komma ut.Att tala begriplig svenska borde vara ett krav, vilket det inte är idag. Om man hör illa är det än viktigare att den som ska ge en omsorg talar så det går att förstå. Och naturligtvis, förstår själv vad den äldre säger. Vilket är ovanligt i dagens läge.
  Maten är på de flesta håll under all kritik. Undantag finns, men de är få.
  Det finns massor av göra inom området.

 2. Ulla Benthe skriver:

  Jag arbetar inom äldreomsorg och kan inte annat än att hålla med Tuve Skånberg i artikeln. Våra äldre ska och bör få komma ut dagligen om man vill, välja mat, välja vilket vårdboende man vill bo på. Ska kunna finnas olika inriktningar även på vårdboenden. Valfrihet är en grundsten. Bara för att man blir äldre blir inte stöpt i samma form. Våra äldre skall ha rätt till god omvårdnad och bemötas med respekt. Det bör även göras mer attraktivt att arbeta inom vård och omsorg, så att personal blir stolta över sitt arbete. Våra äldre ska kunna känna att de är värdefulla och att man räknar med dem och lyssnar på den vishet efter ett långt liv som de äldre

 3. […] Äldres rätt till livskvalitet […]

 4. […] Äldres rätt till livskvalitet […]

 5. Felicia skriver:

  Jättebra artikel! Mer sånt här!
  Jag tycker även det är viktigt som jag läst (nu minns jag inte vilket parti..) lyft fram att äldre ska ha rätt att ha med sig sin respektive till äldrevården om denne fortfarande är i livet. Det är grymt att man ska behöva skiljas i fysisk mening bara för att den ena blir sjuk!

  ”I nöd och lust” heter det ju. Kärlek är en stor livkraft!

  /Felicia

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: