Alliansregeringen sitter kvar!

Igår var valdagen, och idag vaknar vi upp till en ny politisk situation. Tråkigt nog har Sverigedemokraterna lyckats ta sig in i riksdagen och får 20 mandat. Tråkigt är också att Kristdemokraterna backar till 5,6 % och nu bara får 19 mandat i riksdagen. Vilket inte är så märkligt – alla sju riksdagspartier minskade, utom M och MP.

När det är sagt skall också sägas att det kunde ha gått mycket värre. Alliansregeringen kommer att kunna sitta kvar, och är det största regeringsalternativet. Kristdemokraterna brottades tidvis under mandatperioden med faran att komma under 4%. Den faran undveks med mycket god marginal, 1,6%.

Lokalt här i Skåne fick Kristdemokraterna två mandat, ett i södra Skåne, och ett i norra och östra Skåne. Det är förstås en stor glädje! Vilka personer som blir invalda i riksdagen vet vi ännu inte. På torsdag är personkryssen räknade. För att förändra ordningen på en valsedel måste en kandidat ha mer än 8 % personkryss. KD i norra och östra Skåne fick 9244 röster och det  skulle alltså innebära 740 personkryss. Det kompliceras av de sk ”onsdagsrösterna” som är röster som avlagts i annan vallokal än den egna på valdagen och som räknas först på onsdag. Gränsen till 8% blir alltså sannolikt lite högre. Vi får alltså vänta några dagar innan vi vet mer.

Annons

One Response to Alliansregeringen sitter kvar!

  1. Grattis till riksdagsplatsen även om jag i övrigt är mycket ledsen över valresultatet som på alla sätt är illa för Sverige. Men vi kan väl inte fresta Guds tålamod hur länge som helst. Hoppas på omvändelse bland egoistiska, bekväma och alltför rika kristna och innerlig bön för landet i denna svåra tid.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: