Släpp inte ut pedofiler utan medicinsk behandling

 Fallet i Sundsvall med en pedofil som på en permission förgripit sig på barn sätter fokus på samhällets ansvar att skydda allmänheten för människor som är farliga för sig själva och andra.

Samhället måste ta övergrepp på barn på stort allvar och ta sitt ansvar i strävan efter att förhindra brott. Därför är det också viktigt att få pedofiler att bryta mönstret, få dem att sluta med sina brottsliga handlingar och få dem att komma till självinsikt.

För att den dömde pedofilen ska komma till självinsikt anser jag att det ska vara obligatoriskt att delta i programverksamheten på anstalt. Men forskning visar dock att ensidig beteendeterapi inte ger tillräckliga resultat. I fallet i Sundsvall hade pedofilen en historia av 200 terapeutiska samtal.

Medicinskt tidsbegränsad behandling borde därför vara ett krav för att en dömd pedofil ska få villkorlig frigivning. Farmakologisk behandling där man med läkemedel dämpar symptomen genom att sänka förekomsten av manligt könshormon i kombination med psykologisk och social terapi borde kunna användas på pedofiler och våldtäktsmän för att förhindra återfall i brott. Det skulle skapa möjlighet för personer som begått sexuella övergrepp att leva i samhället utan att skada barn eller andra. Den medicinska behandlingen är känd och säker, och används varje dag av tusentals män, eftersom den är en del av behandlingen av prostatacancer. Medicineringen sänker halten av testosteron och därmed risken för tillväxten av cancer.

Vi måste vidta åtgärder för att skapa ett tryggt samhälle. Att säkra barnens trygghet är varje vuxengenerations självklara uppgift. Om nu medicinsk behandling skulle dämpa sexualdriften hos pedofiler och minska risken för ytterligare övergrepp ter det sig oansvarigt att inte kräva denna behandling hos dömda pedofiler

Tuve Skånberg (KD)

Riksdagsledamot, led. Konstitutionsutskottet, ers. Justitieutskottet

Artikeln var publicerad på Newsmill 2011-01-22

Se också inslaget i SVT Debatt 2011-01-20 där jag debatterade medicinsk behandling av pedofiler

2 Responses to Släpp inte ut pedofiler utan medicinsk behandling

 1. Åse Larsson skriver:

  Håller fullkomligt med dig i denna debatt om pedofiler. Jag såg programmet ”Uppdrag Granskning” och kände mig helt bedrövad över hur dottern till pedofilen kunde ha fått utstå så mycket ondska i sitt liv. Många frågor väcktes och min ilska över dessa övergrepp finns starkt närvarande hos mig. Det saknas ord för vad som begåtts…vill bara gråta över dessa barn som utsatts.
  Men gråt hjälper dock inte, ge medicinsk behandling som tar bort all sexuell funktion hos dessa pedofiler och våldtäcktsmän. Ge behandling för resten av deras liv, annars kan de inte vistas ute i samhället. Vem av oss vill ha en granne som våldtar och kränker? Kanske de läkare och beslutsfattare som bestämmer över dessa pedofiler! Vill de att deras egna barn ska få umgås med dessa våldsidkare? Skulle knappt tro det, men en rimlig fråga att ställa sig själv.
  Hur får vi beslutsfattarna och lagbestämmarna att förstå allvaret? Jag med flera vill inte ha en pedofil till granne som inte går på en behandling som tar bort den sexuella driften. Vi måste skydda våra barn!/Åse

 2. Boman skriver:

  Bra att du tar i detta svåra område. Undrar om enbart medicinsk behandling hjälper.I så fall måste det vara för hela livet. Mycket av deras beteende är tvångsmässigt och inte hormonstyrt. Gäller både för våldtäktsmän och pedofiler.
  Övervakning av var pedofiler bosätter sig och information till allmänheten fungerar på sina håll. Inte ett svenskt sätt att hantera saker dock.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: