Riksdagsbeslut: stor återhållsamhet med alkohol

I en motion till riksdagen 25 oktober 2010 skrev jag:

”Det är inte ovanligt att riksdagsledamöter bjuds på vin, öl och till och med sprit i utövandet av sitt uppdrag – både i riksdagen och vid externa tillställningar. Dessvärre är möjligheten att dagligen bli serverad alkohol mycket stor under vissa perioder av riksmötet till följd av både egen representation och omfattningen av intresseorganisationers och lobbyisters uppvaktningar. Särskilt för den som ligger i riskzonen för alkoholmissbruk utgör denna praxis ett stort problem. Dessvärre känner alltför många av oss till riksdagskolleger som har alkoholproblem, eller kolleger som varit berusade under det att de utför sitt uppdrag som förtroendevalda.

Vi kan inte heller blunda för att det hos allmänheten finns en irritation över att politiker, på det som faktiskt är deras arbetstid, dricker alkohol på skattebetalarnas bekostnad. Alkoholkonsumtion är inte accepterad på någon svensk arbetsplats och bör naturligtvis inte vara det i Sveriges riksdag heller. Tvärtom borde arbetsplatsen vara en vit zon, i likhet med trafiken, graviditeten och barns uppväxtår.

Regeringen har i dag en alkohol- och drogpolicy som gäller både tjänstemän och politiker. I riksdagen saknas däremot en gemensam policy inom området. Det vore inte fel att riksdagen föregick med gott exempel och valde att riksdagens representation skulle vara helt fri från alkohol. För att underlätta införandet av en alkoholpolicy vore det rimligt att all representation under arbetstid är alkoholfri och att representation vid övriga tillfällen är spritfri. En restriktiv syn på alkohol i politiska sammanhang är en fråga om solidaritet.”

När Konstitutionsutskottet, där jag är en av ledamöterna, behandlade motionen blev den visserligen inte bifallen (i likhet med 95% av alla andra motioner) men den fick ett mycket positivt uttalande i det betänkande som sedan riksdagen ställde sig bakom:

”Utskottet vill på nytt framhålla vikten av en restriktiv alkoholkonsumtion vid representation inom riksdagen och av att det, i de fall alkohol serveras, alltid finns alkoholfria alternativ av god kvalitet. Utskottet vidhåller dock uppfattningen att det inte behövs något tillkännagivande.”

I mitt anförande i riksdagen 16 februari kunde jag konstatera att det nu kommer att finnas alkoholfritt vin som alternativ, och att såväl riksdag, regering som stat och kommun ska vara mycket restriktiv med alkohol i sin representation.

Om denna nyhet skriver tidningen Dagen 2011-02-21:

Det dröjer innan riksdagen blir en helt alkoholfri miljö. Men ett steg på vägen har tagits. Det har kristdemokraten Tuve Skånberg sett till.

Hans motion om en alkoholfri representation i riksdagen fick gott gensvar i konstitutionsutskottets betänkande i förra veckan. – Med tanke på att 95 procent av alla motioner i riksdagen avslås är jag nöjd, säger Skånberg till Dagen.

Skånberg, som kom in i riksdagen första gången 1991, gör sitt sextonde år som riksdagsledamot.

Konstitutionsutskottet, där han sitter, beslutade i sitt betänkande att i de fall där alkohol serveras ska det också finnas ”alkoholfria alternativ av god kvalité”, i klartext alkoholfritt vin.

– Vid representation och liknande tillfällen i riksdagen har det i flera år serverats juice, vatten och Ramlösa. Det är bra. Men det är en stor tröskel för många att välja det alternativet, menar Skånberg.

Läs hela artikeln i Dagen här.

Annons

One Response to Riksdagsbeslut: stor återhållsamhet med alkohol

  1. […] ska ägna sig åt. Däremot kan ju olika grupper ordna sådant, säger hon.Ledamöter har tidigare motionerat om att all representation i riksdagen bör vara alkoholfri, vilket avslagits. Men […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: