Sjuka får det bättre efter KD-insats

Det är bara att medge: allt blev inte bra i den nya sjukförsäkringsreformen. Kristdemokraterna har arbetat med att förbättra sjukförsäkringen så att ingen ska falla mellan stolarna. Vi har nu fått med oss Alliansens tre andra partier på tåget för en förbättrad sjukförsäkring och fått gehör för våra förslag till förbättringar av sjukförsäkringen. I måndags presenterade vi gemensamt flera viktiga förändringar som kommer att hjälpa och stödja den som är sjukskriven.

Till bilden hör att Sverige har haft en historik av hög sjukfrånvaro, faktiskt bland de högsta i världen. En miljon svenskar var långtidssjukskrivna eller förtidspensionerade. Systemen överutnyttjades och på sikt undergrävdes möjligheten att hjälpa den som verkligen behövde hjälp.

När Alliansen tog över makten 2006 var det den verklighet som vi fick ta itu med. En sjukförsäkringsreform genomfördes därför under förra mandatperioden. Sedan dess har sjukskrivningarna halverats och förtidspensionerna har gått från en av Europas högsta nivåer till en av de lägre. Många som tidigare inte fick den hjälp och det stöd de behövde får det i dag.

Men förändringarna har inte varit bra för alla. En del människor har fallit mellan stolarna, trots reformens ambitioner att ge stöd på vägen tillbaka och ge ekonomiskt skydd för den som är för sjuk för att kunna arbeta.

KD har under lång tid följt sjukförsäkringsreformen för att uppmärksamma brister och föreslå nödvändiga korrigeringar för att enskilda inte ska drabbas av felaktigheter. Vi presenterade nyligen en rapport med förslag till förändringar och den överenskommelse Allianspartierna nu gjort bygger till stor del på Kristdemokraternas arbete.

Förändringarna medger ett ökat utrymme för individuella bedömningar av den som når den bortre tidsgränsen på 2,5 år. De som bedöms vara så sjuka att det är oskäligt att arbeta ska inte överföras till arbetsförmedlingen utan bli kvar i sjukförsäkringen.

Vi ökar också den ekonomiska tryggheten för den som lämnar den tidsbegränsade förtidspensionen. Det gäller de så kallade nollklassade som i dag lämnar sjukförsäkringen, men inte kan få sjukpenning eftersom de saknar tidigare inkomst.

De kommer nu att få en ny särskild ersättning som motsvarar den ersättning de får under arbetslivsintroduktionen. De kommer även att kunna få ett bostadsstöd som tar hänsyn till försörjningsbörda redan under perioden hos Arbetsförmedlingen och efteråt för dem som återgår till sjukförsäkringen.

Förändringarna innebär även att stödet från arbetsförmedlingen ska kunna påbörjas redan under sjukpenningperioden och ett bättre samarbete mellan myndigheter. Dessutom kommer Arbetsförmedlingen att få pengar till 3 000 nya platser till personer med nedsatt arbetsförmåga.

Kristdemokraterna har nu fått igenom en rad viktiga förändringar, men vi är inte nöjda förrän vi ser en väl fungerande sjukförsäkring.

Alla som inte kan arbeta ska ha en trygg försörjning och alla som har en arbetsförmåga ska få hjälp och stöd att kunna komma tillbaka.

Tuve Skånberg, Skillinge

Riksdagsledamot (KD)

Artikeln var publicerad i Kristianstadsbladet 2011-04-15

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: