Debatt om kristna friskolor i SVT Debatt

På skärtorsdagskvällen vid 22 medverkade jag i SVT Debatt och debatterade religiösa friskolor med ateisten Christer Sturmark. Han vill omedelbart stänga Laboraskolan i Halland, och sedan alla friskolor med religiösa inslag. Jag hänvisade till att Skolinspektionen sju gånger de senaste tre åren inspekterat Laboraskolan, och funnit den ha god kvalitet och utmärkta resultat. De har till och med djupintervjuat såväl lärare som elever, vilket sammantaget gör skolan till den mest undersökta av alla Sveriges skolor. (Det vore bra om resurserna räckte till att inspektera också kommunala, sämre fungerande skolor…).

Det avgörande argumentet är förstås respekt för de mänskliga rättigheterna. I Europakonventionen – som är svensk lag sedan 1995 – garanteras föräldrar rätt att ge sina barn den utbildning som är i överenstämmelse med deras religiösa eller filosofiska övertygelse. Det gäller inte bara ateister som Sturmark, utan även kristna. De mänskliga rättigheterna gäller alla, utan undantag. Även barn till föräldrar i Plymouthbröderna.

Återigen visar Christer Sturmark att hans främsta mål inte är att ge mänskliga rättigheter till ateister och agnostiker, utan att han mest av allt vill beröva kristna, judar och muslimer de rättigheter han själv vill åtnjuta. Intolerant.

Se även Laboraskolans styrelses artikel i frågan på Mynewsdesk publicerad 2012-04-10.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: