Samvetsfrihet debatteras i Sveriges riksdag

Igår, torsdag eftermiddag, debatterade jag som Kristdemokraternas representant Mänskliga fri- och rättigheter i Konstitutionsutskottets debatt om KUs betänkande KU14.

Jag lyfte fram Samvetsfriheten för vårdpersonal, som garanteras av Europakonventionen (som är svensk lag sedan 1995) och av Europarådets parlamentariska församlings resolution 1763, som togs 7 oktober 2010. KU avslog i sitt betänkande KU14 visserligen motionerna om samvetsfrihet – det drabbar i stort sett alla motioner – men med en positiv text: ”De frågor som tas upp i motionerna är av stor principiell vikt och Europarådets parlamentariska församling har i en resolution tagit upp frågor om samvetsfrihet inom sjukvården.”  Det betyder att den som upplever att hans/hennes rätt till samvetsfrihet kränkts kommer att få upprättelse i efterhand om man appelerar till Europadomstolen. Europadomstolens domslut vad gäller samvetsfrihet vägleds nämligen av resolution 1763.

Se gärna debatten  i Sveriges riksdag, dels mitt anförande  och dels replikskiftet med Helene Pettersson (S) och replikskiftet med Julia Kronlid (SD).

Läs också Världen idags bevakning 2012-04-13 av debatten.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: