MP- förbjud inte elevernas fria val

Miljöpartiet brottas just nu med frågan om de vill förbjuda skolor att drivas som aktiebolag med vinstsyfte. Miljöpartiet vill i dag gärna framstå som ett modernt parti, men om kongressen i slutet på maj röstar igenom förslaget kommer partiet att gå decennier tillbaka i historien.

Vänsterpartiet står redan i dag fast övertygade om att vinster i skolan ska förbjudas. Skulle Miljöpartiet ansluta sig till den linjen har vi två partier i en kommande potentiell röd-grön regering som allvarligt hotar svenska elevers valfrihet.

Kristdemokraterna anser att friskolor är en självklar och viktig del av det svenska skolväsendet. Friskolorna har medverkat till en positiv utveckling av pedagogisk förnyelse och samtidigt skapat en bredd av valalternativ för eleverna. 16 procent av Sveriges elever i grund- och gymnasieskolan går i dag i en friskola. Valfriheten det har skapat och möjligheten för varje elev att hitta en skola som passar just honom eller henne är något vi ska värna. Föräldrarna till barn som går i friskolor är dessutom överlag mer nöjda med sina barns skola än föräldrar vars barn går i kommunala skolor, enligt en undersökning från Lärarförbundet.

Varför är det provocerande med vinster? Självklart är vinst i skolan inget mål i sig. Men vinsten är en förutsättning för att kunna driva skolor på annat sätt än i kommunal regi. Mångfalden behövs för att vi ska få kvalitet och utveckling inom skolväsendet. När vi avskaffade apoteksmonopolet fick vi plötsligt många fler apotek. Tydligen fanns det företag som såg möjligheter att göra vinster, som det statliga apoteksbolaget inte såg. Likadant är det med friskolorna. Ingen startar företag och tar risker om man inte har möjlighet att få det hela att gå runt. Utbildningsföretagen som driver friskolor i dag har inte bara hjälpt till att utveckla sin egen verksamhet, utan utmanar även den kommunala skolan att vässa sig ytterligare. De privata aktörerna skapar undervisning som är efterfrågad av eleverna – helt enkelt därför att de annars inte kan driva skolan vidare.

Bilden av att alla skolföretag är stora koncerner med enorma vinster är djupt missvisande. Endast två procent av skolföretagen driver fler än fyra skolor. En stor majoritet – 86 procent – är i stället företag som endast bedriver en skola, enligt uppgifterfrån Dagens Samhälle.

När andra branscher ska utvecklas, till exempel miljöteknikbranschen, så välkomnas nya företag. Varför kräver inte Miljöpartiet att vinster ska förbjudas där, även de får ju statligt stöd? Och hur är det med vinsterna för tandläkare eller vårdcentraler? Låt oss säga som det är – problemet sitter inte i vinsterna, utan i kvalitetskontrollen av skolorna, oavsett driftsform.

Att förbjuda vissa driftsformer löser därför inte problemet. De privata aktörerna i skolan i dag är underkastade precis samma regelverk som kommunala skolor och utsätts för samma noggranna granskning. Att Miljöpartiet nu väljer att rikta in sig på just vinsterna som lösningen på problemet i skolan, är oroväckande inför framtiden.

Skulle Miljöpartiets kongress besluta om att förbjuda vinster i skolan är det en tydlig signal till både väljare och företag för vad som väntar om man lägger en röst på dem. I dag handlar det om skolans vinster, men vad hindrar Miljöpartiet från att förbjuda vinster i fler branscher?

Tuve Skånberg, riksdagsledamot (KD)

Artikeln var publicerad i Aftonbladet 2012-05-21

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: