Höjd FN-status för Palestina kan ses som belöning för krig

Det senaste kriget i Gaza startade genom en kraftigt upptrappad beskjutning från palestinska grupper i Gaza. Över 120 raketer, en del upp till ett ton tunga med en räckvidd på sju mil, sköts in i Israel. Målen för raketerna var inte israelisk militär, utan som alltid civilbefolkningen.

I kväll, 29 november, röstar Sverige i FN om Palestina ska ges en permanent observatörsplats i organisationen. Sverige bör då rösta nej. Den främsta anledningen är att det skulle ses som en tydlig belöning efter ett genomfört krig. Budskapet skulle bli att om ni passar på att kriga strax innan världssamfundet ska fatta viktiga beslut så ökar chansen att besluten går i er riktning.

Att gå FN-vägen och först öka Palestinas status där och sedan via FN utropade en egen palestinsk stat, är ett brott mot tidigare avtal i fredsprocessen. Där har både den israeliska och den palestinska sidan kommit överens om, och skrivit under på, att vägen till en palestinsk stat går via förhandlingar. Israeler och palestinier måste mellan sig komma överens om territoriet, gränser, huvudstad och andra frågor.

Vi hoppas att både israeler och palestinier ska få leva i fred och frihet i sina egna stater. Då ska inte terrorism belönas, inte heller indirekt, som risken är nu via en upphöjning i FN, och den tidigare överenskomna vägen ska hållas, som innebär förhandlingar mellan Israel och Palestina.

Mathias Sundin (FP), Tuve Skånberg (KD) &  Anneli Enochson (KD)

Artikelförfattarna är riksdagsledamöter för allianspartierna

Artikeln var publicerad i Newsmill 2012-11-29

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: