Inför-a-kassa för riksdagsledamöter

Inför a-kassa för riksdagsledamöter

Tuve Skånberg, KD, vill att ledamöterna ska betala själva

Villkorskommittén lämnar i dag  30 januari förslag till åtgärder för att underlätta för riksdagsledamöter som lämnat sitt uppdrag att övergå till yrkesverksamhet.

Stödet för återgång till yrkeslivet bör, som på arbetsmarknaden, kunna bestå av rådgivningsinsatser och kompletterande utbildning. Till detta stöd knyts två ekonomiska stödformer, dels ett kortvarigt ekonomiskt omställningsstöd, dels ett förlängt ekonomiskt omställningsstöd som efter särskild prövning ska kunna lämnas till äldre personer som varit riksdagsledamöter i minst åtta år. I enlighet med direktiven begränsas förslagen till att i huvudsak avse de ledamöter som för första gången väljs in i riksdagen år 2014 eller senare.

Avdragsrätt för gåvorKristdemokraternas representant i Villkorskommittén, Tuve Skånberg, säger i ett särskilt yttrande:

– Jag ställer mig bakom Villkorskommitténs betänkande, som arbetats fram i enlighet med de direktiv som kommittén haft.

Jag hade dock velat utreda den modell till finansiering av omställningsstöd som det franska parlamentet tillämpar, för att kunna modifiera och tillämpa den på den svenska riksdagen. I den franska modellen betalar de tjänstgörande ledamöterna i Nationalförsamlingen en månatlig avgift till en fond som finansierar ledamöternas omställning.

– På den svenska arbetsmarknaden är det en förutsättning för att åtnjuta a-kasseersättning att man betalt sin avgift till a-kassan. Det är inte orimligt att riksdagsledamöter gör detsamma för att få åtnjuta omställningsstöd efter sin tid i riksdagen. Jag hade velat att kommittén hade utrett denna finansieringsmodell så att en sådan avgift hade kunnat tillämpas redan under innevarande mandatperiod.

– Inget av övriga partier har stött tanken på att utreda frågan om en a-kassa för riksdagsledamöter, även om många ledamöter i kommittén uttryckt sympati för förslaget.

Läs mer på Dagens opinion 2013-01-31

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: